Sunday, March 27

Pelancaran Buku "Awet Muda: 7 Rahsia Kesihatan Holistik"

Kelmarin (26 Mac 2011), bersempena Majlis Konvokesyen UTM kali Ke-46, satu majlis ringkas pelancaran Buku Awet Muda oleh Dr. Zainah Mokhtar telah diadakan di ruang legar Bangunan Canseleri Sultan Ibrahim, Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Majlis pelancaran ini telahdisempurnakan oleh Canselor UTM, Duli yang Maha Mulia Raja Zarith Sofiahbinti Almarhum Sultan Idris. Bersesuaian dengan konsep gaya hidup yang dipraktikkan di peringkat univesiti, pelancaran ini adalah secara tidak langsung memberi inspirasi kepada seluruh warga UTM umunya, dan masyarakat seluruhnya.

Menariknya, buku ini mendapat reaksi positif daripada semua pihak bukan sahaja dikalangan warga UTM, malah kepada masyarakat. Intipati buku ini memberi banyak kesedaran dan membuka mata segenap lapisan masyarakat terhadap pentingnya menjaga kesihatan mental & fizikal secara seluruhnya. Harapnya, segenap lapisan masyarakat tanpa mengira usia mendapat manfaat dan mendapat nilai tambahterhadap penjagaan kesihatan sepanjang hayat.

SINOPSIS: 

“AWET MUDA: 7 Rahsia Kesihatan Holistik” merupakan karya yang diterbitkan untuk memberi kesedaran tentang penjagaan kesihatan berasaskan kesihatan holistik menerusi pemantapan minda separa sedar dan amalan hidup sihat. Buku ini sesuai untuk semua lapisan masyarakat tanpa mengira kelulusan akademik, jantina, agama dan usia.

Buku ini menjelaskan kepentingan program awet muda dari perspektif penjagaan kesihatan secara bersepadu dengan mengambil kira kemajuan perubatan moden, gaya hidup sihat dan ajaran agama. Buku ini memberi penekanan kepada minda separa sedar; memahami kaedah penjagaan kesihatan secara ideal, sebagaimana yang diamalkan oleh Rasulullah s.a.w sebagai model kesihatan holistik menerusi pemugaran minda, pemakanan dan minuman, keperluan tidur, riadah, amalan ritual, dan pengawalan tekanan.

Dalam buku ini, penulis menggariskan 7 rahsia bagi menjadi awet muda. Rahsia pertama memerlukan persiapan minda yang kental dan perlu sentiasa konsisten serta pengawalan tekanan supaya hidup “sentiasa tenang, ceria dan gembira”. Kita juga perlu sentiasa bertitik-tolak daripada kefahaman ajaran Islam yang sebenar. Justeru kita perlu memahami dan menggunakan sistem limbik dengan input positif sama ada melalui pemikiran positif, cita-cita dan doa.

Rahsia lain ialah rahsia tentang pemakanan dan pengambilan air yang mencukupi. Dapatkan makanan seimbang mengikut keperluan karbohidrat, protein dan lemak. Rahsia seterusnya melakukan senaman iaitu bagi mencorakkan cara hidup yang aktif merupakan salah satu kunci untuk sihat. Senaman membuahkan impak kepada menjaga DNA, mengimbangkan hormon, membantu mengekalkan bentuk badan serta menjaga komposisi badan dan dapat mengurangkan tekanan.

Pengambilan makanan tambahan juga menjadi rahsia penting dalam menjalani kehidupan moden. Tekanan kerja, pencemaran alam sekitar, pengurangan zat-zat di dalam makanan dan cara hidup moden mengundang radikal bebas serta kekurangan vitamin dan mineral di dalam pemakanan dapat digantikan semula untuk memastikan DNA tidak mengalami kerosakan dan dapat dibaik pulih.

Selain itu, rahsia penjagaan kulit penting untuk awet muda kerana kulit adalah organ pertama yang dapat dilihat oleh mata kasar. Keadaan kesihatan kulit juga memberikan persepsi orang kepada kita terutamanya pada bahagian muka. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa penjagaan kulit bukan semata-mata terletak pada muka, sebaliknya meliputi keseluruhan badan.

Penulis menegaskan bahawa sikap yang konsisten dalam melakukan sesuatu aktiviti kunci kejayaan bagi apa jua program, termasuklah program awet muda dan kesihatan holistik. Jika kita mempunyai ilmu tetapi tidak diamalkan, hasilnya tidak mendatangkan banyak manfaat. Dalam hal ini, keikhlasan adalah asas penting untuk menyuburkan sikap konsisten. Justeru kita perlu melakukan program awet muda dan penjagaan kesihatan holistik semata-mata untuk mendapat keredaan Allah SWT.
1 comment:

pinkygurlz said...

saya nak tanya,susu apa yang bagus untuk kesihatan...dan contohnya...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails